Friday, June 27, 2008

Sa privim impreuna


Cinefilii de toate vârstele vor putea avea acces, în curând, pe internet, la filme rare şi insolite datând de la începuturile cinematografiei, datorită site-ului Europa Film Treasures, care include opere din 28 de cinemateci şi arhive europene, informează AFP.

Pe 3 iulie, aproximativ 50 de filme inedite, produse în perioada 1898 - 1970, din lumea întreagă, subtitrate în cinci limbi străine - franceză, engleză, spaniolă, italiană şi germană - vor fi pentru prima dată accesibile publicului larg, pe www.europafilmtreasures.eu.

Printre cele 28 de cinemateci din cele 19 ţări afiliate proiectului se numără British Film Institute, Museo Nazionale del Cinema din Torino, Filmoteca Espanola din Madrid, Arhivele de film din Praga, GosFilmoFond din Moscova, Cinématheque française şi Svenska Filminstitutet din Stockholm.

Filmele acoperă o multitudine de genuri - western, comedie, science-fiction, animaţie, reclame, reportaje, actualităţi, erotic - salvate de la uitare datorită unei munci minuţioase de restaurare.
Filmele - care vor ajunge la aproximativ 100, până la sfârşitul anului, şi la aproximativ 500, până în 2012 - vor putea fi vizionate online, dar nu vor putea fi descărcate.

Sursa: Mediafax

No comments: