Thursday, January 6, 2011

16. Oameni

Cristina Ivan îmbină stilul vintage cu accesorii contemporane

portret de Ana-Maria Niculae

Născută 21 septembrie 1978, Bucureşti

Studii Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti

Ocupaţie designer

Tanara si-a deschis propriul magazin, in Centrul Istoric, pe care l-a numit Atelier Aiurea, pentru a aduce stilul vintage aproape de alti pasionati.

Ce-i place

„Îmi place să visez în natură, îmi plac zâmbetele şi oamenii frumoşi. De asemenea îmi place mâncarea făcută de iubitul meu, iar când am timp liber ador să îl petrec cu prietenele“, spune tânăra.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac Bucureştiul la ora 18.00, să zbor cu avionul şi apa tulbure“, spune Cristina. Ea adaugă că o mai deranjează ipocrizia, răutatea, furtuna şi oamenii care înrăiesc animalele.

Pasiunea Cristinei a luat amploare în urmă cu patru ani în timp ce lucra într-o corporaţie. De multe ori i se cereau sfaturi vestimentare sau ajutorul pentru alegerea unor cadouri. „Treptat, şi ajutată de cei apropiaţi mie, mi-am demonstrat că am simţ artistic. De aici mi-a venit ideea de a face pantofi“, spune ea.

A luat legătura cu un atelier, iar cu ajutorul a două prietene bune, Oana si Alexa, a început să creeze pantofi. „Cumpăram pantofii, iar acasă puneam aplicaţii, nasturi, monede vechi sau bandă magnetică“, povesteşte Cristina. Şi astfel, după programul de muncă, venea acasă şi creea pantofi până la trei dimineaţa. Treptat pasiunea a fost transformată în bussines. Pantofii creaţi cu imaginaţie şi pasiune erau aduşi colegilor.

Atelier Aiurea, „boutique-ul de vată pe băţ“

După ce a mai dezvoltat câteva proiecte, precum „Goana după cadouri“, prin care oferea consultanţă pentru alegerea cadoului potrivit, şi după ce a realizat mai multe lămpi personalizate, Cristina s-a întors la pasiunea pentru pantofi. „Îmi place să mă joc cu formele şi cu ideile, să dau o altă faţă lucrurilor“, adaugă tânăra. După ce a participat la mai multe târguri i-a venit ideea de a-şi deschide un magazin. Ajutată de Corina Cristescu, studenta la arhitectura, dar şi de prieteni, tanara a deschis magazinul pe care l-a numit Atelier Aiurea şi pe care îl descrie ca fiind „boutique-ul de vată pe băţ“. „Aiurea vine de la altfel, nonconformist, îndrăzneţ“, completează ea. În magazinul deschis anul acesta în luna mai se găseşte aproape orice piesă sau accesoriu vestimentar. Toate sunt însă deosebite şi în mare parte unicate.

Haine aduse din Londra, Paris sau Amsterdam

Hainele purtate altădată de doamnele importante ale vremii se găsesc îmediat ce treci pragul micului magazin din Centrul Istoric al Capitalei. „Sunt alese de mine şi sunt aduse din Paris, Londra sau Amsterdam, dar am şi haine vechi de la adevăratele doamne ale Bucureştiului. Sunt croieli deosebite, materiale bune, lucrate cu atenţie pentru detaliu, ceea ce în prezent nu se mai face“, povesteşte Cristina despre hainele alese de ea pentru magazin.

Atât amenajarea vitrinei, cât şi designul interior, au fost gândite ca un spaţiu de inspiraţie ce poate conduce la redefinirea stilului. Cristina descrie Atelier Aiurea ca fiind, nu un simplu magazin de haine şi accesorii vintage, ci un spaţiu în care extravaganţa celebrei Vivienne Westwood, eleganţa coco şi rafinamentul eternei Audrey Hepburn se îmbină spectaculos cu noile tendinţe ale unor creatori autohtoni în ascensiune.

Intrebari si raspunsuri

Cum privesc bucureştenii magazinul?

Are succes. A fost observat foarte repede mai ales de cei care frecventează târgurile de vintage. Alţii însă, sunt uimiţi de atmosfera din magazin sau de design, iar cea mai grea parte este cea în care încerci să-i faci să privească altfel lucrurile: ca nu sunt vechi, ci unicate.

Ce vrei sa aduci nou pentru acest magazin?

Încercăm să venim cu un plus. Să aducem designeri români, iar anul viitor vrem să venim cu o colecţie a Atelierului Aiurea, cu ţinute de inspiraţie vintage aduse în contemporan.

1 comment:

radiowhisper.com said...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!